Спешен дежурен телефон до 23:00ч: 0894 337 500    Email: vitavery@abv.bg

Скрининг на паразитни заболявания

Защо трябва да изследваме кучето си?

Все по-често се сблъскваме с векторно предавани болести. Това са болести предавани чрез ухапване от кърлежи, комари и пясъчни мухи. Преди години тези заболявания бяха единични, някои от тях се изучаваха в учебниците по тропически болести, но бяха далечни и екзотични. Днес е доказано, че географското разпространение на тези векторни заболявания все повече се увеличава. Такива заболявания са: лайшманиоза и лаймска болест, ерлихиоза и анаплазмоза, дирофилариоза.


Лайшманиозата се причинява от Leishmania donovani, L.tropica, L.braziliensis. Разпространена е предимно при кучето и човека. При хората поразява централната и периферната нервна система, стави, очи, сърдечно-съдовата система. При кучето протича с поражения по кожата и лигавиците, уврежда черния дроб и далака, засяга лимфните възли, причинява анемия и измършавяване.


Лаймска болест или борелиоза. Името идва от причинителя Borrelia burgdorferi. Заразяването става след ухапване от кърлежи и мухи. Засягат се кучета, говеда, овце. Човекът е силно възприемчив. Рефлектира върху стави, сърце, лимфна система, централна нервна система, бъбреци.


Ерлихиоза. Разпространява се от кафевият кучешки кърлеж. Причинителя е Erlichia canis, E.ewingi. Предизвикват куцота, кръвоизливи, болки в ставите, анемия, засягат се очите и белите дробове.


Анаплазмоза. Засягат се кучета, котки, коне. Причинителят е Anaplasma phagocytufilum. Заразяването става чрез кърлежи. Наблюдава се диария, повръщане, отоци по долната част на тялото, болезнени стави, липса на апетит.


Дирофилариоза. Заболяване разпространяващо се от комари. Причинява треска, анорексия, полиартрит, бъбречна и сърдечна недостатъчност. Причинител е Dirofilaria immitis. Паразитира в дясното предсърдие, камера и пулмонална артерия. Клиничните признаци са кашлица, диспное, асцит, венозен застой, обща слабост.


Важно е да знаете, че само едно ухапване от тези вектори(носители) на заболяванията може да зарази вашия домашен любимец. Често стопаните казват: "Само веднъж забелязах кърлеж върху него."
Повечето векторни заболявания протичат с малко симптоми в началото на инфекцията или безсимптомно. "До снощи беше в отлична форма, игриво, хранеше се, а сега куца и не иска да става", го чуваме често. Да, клиничните признаци за съжаление се появяват доста късно, след като вече домашният любимец се е заразил. Месеци, по време на които заболяването действа в организма. Много често в клиниката ги хващаме случайно, след някакъв безобиден, на пръв поглед, признак. По време на лов например, след като кучето е активно, внезапно пада и не може да се изправи проявявайки признаци на неориентираност.


Както виждате, симптомите са многообразни и се проявяват в напреднал стадии когато лечението е трудно или дори невъзможно. За щастие навременната профилактика посредством съвременни тестове може да опази вашият най-добър приятел. Предлагаме бърз и лесен тест за всички тези заболявания с помощта на няколко капки кръв само за няколко минути. Навременно хванатото заболяване се лекува успешно. Сега, в края на сезона, е най-подходящото време за скрининг.

Д-р Елена Сиракова
Вита Вери

Ветеринарна клиника "Вита Вери" е на адрес: Стара Загора, ул. "Стефан Караджа" 101,

042/654122, 0887 605 810, спешен дежурен тел. до 23 ч.: 0894 337 500


Интересувате се от нашите услуги?