Спешен дежурен телефон до 23:00ч: 0894 337 500    Email: vitavery@abv.bg

Може ли да се заразите с коронавирус от животните?

Д-р Елена Сиракова: Опасенията на проф. Балтов за човешка намеса в „тунинговането“ на COVID-19 са основателни

– Д-р Сиракова, като дългогодишен и един от най-търсените ветеринарни лекари се обръщам към Вас с въпроса: Животните боледуват ли от коронавирус и могат ли да заразят човек с COVID-19?

– Няма данни за заразяване на човек от животно с COVID-19. Основание за това ми дава информацията, която получихме от Министерството на земеделието, храните и горите, както и от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. В тази информация са включени съвети от световните ветеринарни и здравни организации относно COVID-19 и домашните любимци. Искам да подчертая, че Световната асоциация на ветеринарните лекари на дребни животни (WSAVA) е изключително загрижена, че без достатъчна информация изплашени до паника собственици на домашни любимци по цял свят могат да изоставят животните си поради страха от новия коронавирус или допълнително да се притеснят за здравето на любимците си. Домашните любимци са безопасни и в тези трудни времена на социална изолация могат да помогнат на хората да се чувстват по-комфортно.

– Преди няколко дни пред националните медии директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов изрази позиция, че коронавирусът е „тунингован“ в лаборатория и за това не се държи като никой от познатите до сега вируси. Как ще коментирате това?

– Уважавам проф. Балтов и неговото мнение. Аз ще изразя моето собствено становище като практикуващ ветеринарен лекар с дълъг професионален стаж: Искрено се надявам професорът да не е прав и вирусът да не е плод на генноинженерна модификация. Преди време в Интернет четохме, че COVID-19 е хибрид между вируса на СПИН при човека, съчетан с вируси, които се срещат при прилепите и змиите. Това звучи зловещо! Не ми се иска да вярвам, че някой болен мозък може да сътвори подобна гадост и да причини такава огромна трагедия на човечеството. Нормално в природата с течение на времето всички вируси мутират и се изменят. Коронавирусите не правят изключение от това правило. Те са познати отдавна на човешкото общество и никак не е изключено да е станала мутация, при която вирусът да е добил по-висока вирулентност и агресивност, така че в сегашния си вид да представлява по-голяма опасност за хората. Считам че, опасенията на проф. Балтов за човешка намеса в „тунинговането“ на този вирус са основателни и ще ви обясня защо. Коронавирусите са познати при всички животни, птици, крави, кози, овце, кучета и котки. Обаче неоспорим факт е, че котките не го предават на кучетата, както и обратно. Нито са познати случаи на предаване на вируса между кучета и хора, нито са описани случаи на предаване на коронавирус от котки на хора и обратно. При животните коронавирусната инфекция протича по съвсем различен начин и обикновено се касае за стомашно-чревно разстройство. Ние, ветеринарните лекари, от много години се борим с коронавируса при животните. Неоспорим факт е, че до ден днешен никой от нас не се е заразил с коронавирус при контакта си с което и да е било животно. Това също доказва, че животните не могат да заразяват човека с коронавирусна инфекция. Когато влизаме в тези огнища, ние сменяме дрехите си, мием си ръцете и спазваме добра хигиена, за да не ставаме разпространители на този вирус. При хората, говорейки за COVID-19, в никой случай не става дума за някакъв обикновен грип или за познатия ни до момента коронавирус. Дълги години сме се справяли успешно с коронавируса при животните и той не ни е повалял. Сега ако се докаже, че COVID-19 e модифициран лабораторно, то със сигурност ще берем много ядове, при това не само ветеринарните лекари, но и всички хора!

– В публичното пространство излезе версията, че заразата тръгва от пазара за животни в Ухан, Китай. Защо не приемате, че хората са се заразили с COVID-19 от животните?

– Доста от заразите тръгват от Китай, тъй като там е топло, хигиената на повечето места не е на нужното ниво, страната е гъсто населена и по-голямата част от китайците не се радват на добър жизнен стандарт. Преди години Христо Смирненски бе посветил свои произведения на „жълтата гостенка“. Това е туберкулозата, която се причинява от бацила на Кох. От нея измряха много хора. Тя поразяваше предимно бедните хора и тези, които не спазваха добра хигиена. Същото е и в Китай. Да не съм лош пророк, но бих прогнозирала, че COVID-19 няма да бъде последната зараза, която ще тръгне от там. Важното е, че не е установено животно да е заразило човек с COVID-19. При тези данни за разпространението на болестта при хората би било крайно безотговорно да изхвърлим домашните си любимци на улицата, било то поради страх или поради глупост.

– И все пак у нас има една поговорка: „Вържи попа, да ти е мирно селото“. Какви предпазни мерки е препоръчително да вземат стопаните на домашни любимци в условията на пандемия от COVID-19?

– Трябва да следват съветите на колегите ми от Международната организация по здравеопазване на животните (OIE), а те казват: „Настоящото разпространение на COVID-19 е резултат от предаване от човек на човек. Към днешна дата няма доказателства, че животните-компаньони могат да разпространяват болестта. Следователно няма основание за предприемане на мерки по отношение на домашните животни, които могат да компрометират тяхното благосъстояние“. OIE добавя, че хората трябва да вземат предпазни мерки: „Когато боравите и се грижите за животните, винаги трябва да се прилагат основните хигиенни мерки. Това включва измиване на ръцете преди и след разходка или обгрижване на животните, почистване на техните принадлежности, както и избягване на целуване, облизване от страна на кучето или споделяне на храната“. Необходимо е да спазваме личната хигиена на добро ниво, без да изпадаме в мания да си мием ръцете по двеста пъти на ден. Иначе инфекция можем да не развием, ама психозата ще ни е в „кърпа вързана“.

– Какви заболявания могат да се предат от домашните любимци на хората?

– Можете да се заразите с краста, ако не се грижите добре за кучето си. Ако имате необезпаразитена котка, може да развиете токсоплазмоза или хламидиаза, които се лекуват продължително, скъпо и трудно. При неспазване на хигиена може да прехванете от домашните си любимци глисти и тении, затова те трябва да приемат противопаразитни средства по схема, предписана от вашия ветеринар. Внимавайте с векторно предаваните болести като Лаймска болест, Ерлихиоза и Лайшманиоза. Те се предават чрез кърлежи, бълхи, комари и пясъчни мухи. Тези заболявания протичат безсимптомно и е добре да направите тест на вашия домашен любимец. Инкубационният период на тези заболявания е над шест месеца. Най-добрият период за правене на тест е през есента и зимата. Не е страшно кучето да спи при вас, ако то е обезпаразитено и ако спазвате добра хигиена. Самата аз имах лабрадор, който почина от старост. Играеше си с котката ми, която беше по-нахална и спеше върху него. Така от професионален и от личен опит ви казвам, че при правилно отглеждане и с редовни прегледи съжителството с домашните любимци е както приятно, така и безопасно.

– Как да разберем, че домашният ни любимец страда от паразитно заболяване?

– Ще ви направи впечатление, че често се чеше и става неспокоен. Възможно е да забележите и кръв в изпражненията му. Започва да слабее и изглежда омърлушен.

– Между другото, има ли психични заболявания при животните?

– Да, животните, както и човекът имат душа, така че страдат от психични заболявания. Примерно, ако затворите в дома си куче, отидете за дълго на екскурзия, без да има кой да се грижи за него и да го извежда навън, то ще изпадне в паника и ще издраска и изпотроши всичко, до което се докопа. Като останат сами животните, стават неспокойни, чувстват се изплашени, развиват фобии, правят бели и всевъзможни зулуми в дома на стопаните си. В случай че животното трябва да бъде оставено да пренощува самичко или да бъде транспортирано с автомобил, то е желателно да му се дадат успокоителни. По този начин животното ще понесе по-лесно дискомфорта, който му се причинява от човека и това ще бъде благоприятно за неговото психично здраве. Има различни форми на успокоителни: спрейове, каишки и изпарители на феромони, които се включват в електрическия контакт. Добре е да ползвате тези успокоителни средства и при гърмежите около Коледа и Нова година, защото те стресират извънредно много животните!

– Чувал съм, че ходите в Зоопарка на Стара Загора и лекувате животните там…

– Да, преглеждам и лекувам всички животни в Старозагорския зоопарк, включително мечките, тигъра, лъва и ягуара. Тигърът Ширхан има проблеми със зъбите и редовно му лекувам възпалението на венците. Лъвът от време на време получава стомашен дискомфорт и чревно разстройство. Като му сложа стреличка с антибиотик, лъвицата, която е при него, му я маха и така го пази. Ежегодно поставяме ваксини на мечките, котките, маймуните, вълците, лисиците и чакалите. Основно животните се ваксинират срещу бяс.

– На снимката Ви виждаме с голям тигър. Как се запознахте с него?

– Преди време имаше пътуващ цирк и от там ни се обадиха, че тигърът им не е добре, взел да слабее, отказвал да се храни и не изпълнявал добре цирковите номера. С пушка за дистанционна анестезия го упоихме. Прегледах го, отворих му устата и в нея видях, че има болен зъб. В един момент забелязах, че тигърът започна да задълбочава дишането, мърдаше лапички и ушите му взеха да шават. В този момент си спомних думите на един от нашите професори: „Колеги, ако сте в непосредствена близост до тигър, лъв, кон или друго голямо животно и то вземе да мърда по време на упойката, ви съветвам навреме да му сложите допълнителна доза сънотворно, защото ако се събуди, може да ви убие, да ви изяде или да ви дари с груби любовни ласки, които ще бъдат твърде болезнени за вас!“ Така и направих, инжектирах му още упойка. Тигърът се успокои. Извадих му болния зъб, почистих зъбния камък и му дадох антибиотик.

Д-р Румен КАКАРАШЕВ


Интересувате се от нашите услуги?